תפקידה של הועדה הרפואית לבדוק מבוטחים ולקבוע את מצבם הרפואי, שיעור נכות, קשר סיבתי בין מצב רפואי לתאונה או מחלה וצורך בטיפולים עתידיים.
הוועדה הרפואית איננה מטעם הביטוח הלאומי. מדובר בוועדה שליד הביטוח הלאומי. ביקורת רבה נשמעה על כך שהוועדות הרפואיות יושבות פיזית בסניפי הביטוח הלאומי, והיו ניסיונות רבים לשנות מצב זה.
בוועדה הרפואית יושב רופא בכל תחום רפואי שבו נדרש חיווי דעה. כך, למשל, אם מדובר באדם אשר נגרמה לו פגיעה אורתופדית ונוירולוגית, יישבו בוועדה הרפואית אורתופד ונוירולוג.
על החלטת הוועדה הרפואית מדרג ראשון ניתן לערער בפני ועדה רפואית לעררים. בוועדה לעררים יישבו בדרך כלל שלושה רופאים, אלא אם יידרשו רופאים בתחומי רפואה נוספים.
על החלטות הוועדה הרפואית לעררים ניתן לערער בשאלות חוק בלבד, לבית הדין האזורי לעבודה. כך, למשל, לא ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על שיעור הנכות שנקבע, כיוון שזו שאלה רפואית ולא משפטית. יחד עם זאת ניתן להגיש ערעור התוקף את שיעור הנכות שנקבע, אם בהחלטת הוועדה לעררים נפל פגם משפטי.
חשוב להיות מיוצג על ידי עורך דין ביטוח לאומי מול הוועדה הרפואית. הדיון בפני הוועדה הרפואית הינו קצר, לעיתים דקות ספורות (תלוי בהיקף הליקוי הרפואי הנטען). קיימת חשיבות ראשונה במעלה לאופן הצגת התלונות בפני הוועדה, הקפדה על רישום נאות של התלונות ומהלך הבדיקה, מתן הסבר מפורט לרופא במהלך הבדיקה, ועוד.
הניסיון מלמד, כי ייצוג בוועדה רפואית על ידי עורך דין ביטוח לאומי, משפר באופן משמעותי את שיעור ההצלחה של התביעה.
כיום שכר טרחת עורך דין ביטוח לאומי מוסדר בחוק הביטוח הלאומי.